Psihoterapie de cuplu
Reglarea emoțională în relația de cuplu
Dezvoltarea abilităților de reglare a stresului: Stresul poate afecta negativ relația de cuplu și poate amplifica tensiunile emoționale. Învață tehnici eficiente de gestionare a stresului, cum ar fi meditația, exercițiile fizice regulate, respirația profundă sau petrecerea timpului în activități care îți aduc bucurie și relaxare. Construirea unei conexiuni emoționale puternice: Relațiile sănătoase de cuplu se bazează pe o conexiune emoțională profundă. Acordă timp de calitate partenerului tău, încurajează exprimarea emoțiilor și arată empatie și susținere în momentele dificile. Crearea unui spațiu sigur și de încredere în relație facilitează reglarea emoțională și întărește legătura dintre voi.
Relatia de codependenta
Tratamentul pentru relațiile de codependenta implică de obicei terapie individuală și de cuplu, care poate ajuta la dezvoltarea abilităților de comunicare și de autonomie emoțională. Este important să se învețe să recunoască nevoile proprii și să se încurajeze autonomia emoțională, astfel încât fiecare partener să poată dezvolta o relație sănătoasă și egală.
Etapele evolutive ale unei relații
Formarea relațiilor urmează un anumit ritm psihologic, în care partenerii, în momente diferite, își schimbă orientarea de la „eu” la „tu” sau la „noi.”
Infidelitatea
Ce se ascunde in spatele fidelitatii? Respectul fata de partener Teama de nu ii rani pe cei dragi (copii, parinti, partener) Teama de a nu fi prins Modelul parental Iubirea fata de partener Teama de a nu-si complica viata Frica de boli venerice Principii religioase Sistemul personal de valori Uneori, pur si simplu, nu se iveste ocazia etc. Insa nu intotdeauna, mai ales in cazul cuplurilor maritale, fidelitatea inseamna si o statornicie a sentimentelor erotice, el fiind adesea doar fidel propriilor sale convingeri. El in fapt nu vrea sa se “tradeze” pe sine, nesustragandu-se unei norme interne importanta lui. Partenera sa in acest caz, se situeaza intr-un plan secund sau…
Dusmanii nostri din umbra
Iata o serie de convingeri/atitudini/comportamente care se intorc impotriva noastra in relatie cu ceilalti: 1. Convingerea ca dreptatea este de partea noastra: Persoana îsi închipuie ca numai ea are dreptate si ca cealalta persoana se înseala. Ea este preocupata sa dovedeasca juste ea propriului punct de vedere în loc sa-si exprime propriile sentimente de ostilitate în mod deschis si sa încerce sa înteleaga ce simte sau gândeste interlocutorul sau. 2. Blamarea: Individul este convins ca problema a fost generata de greseala celeilalte persoane. Aceasta îl face sa se simta total nevinovat si îi confera dreptul de a-l blama pe celalalt. 3. Nevoia de victimizare: Individul îsi „plânge de mila” si considera…
Cand dragostea dispare…
Cand este vorba de dragoste, de indragostire, timpul apare ca factor coroziv. El erodeaza sentimentele frumoase ale starii initiale si constatam brusc ca nu mai e cum era… relatia pare sa sufere modificari… Si apar inevitabilele intrebari: De ce? Cum? Cu fiece zi, incep sa se contureze diverse adevaruri. Autentica personalitate a fiecaruia dintre noi se reafirma. Ea a fost mereu acolo, prezenta; doar ca s-a manifestat intr-o stare de beatitudine generata de puternicul sentiment al regasirii unitatii originare. Treptat insa, redevenim noi insine si il vedem pe celalalt exact asa cum este. Observam atunci ca nu este tocmai asa cum il credeam noi sau ca este cu totul altfel…
“Vreau sa imi salvez casnicia!”
Care sunt pasii pe care cei doi parteneri ar trebui sa ii urmeze pentru a-si salva relatia? Exista solutii, insa acestea sunt departe de a se regasi intr-o schema general valabila. De cate ori nu vi s-a intamplat sa gasiti anumite metode sau recomandari ca fiind nepotrivite pentru voi sau fara rezultate?! Fiecare relatie de cuplu are specificul ei, fiecare relatie este unica prin felul ei si asta pentru ca va stimuleaza, incita intr-o maniera particulara. Astfel consider ca ar fi gresit sa spunem ca ar exista o reteta general valabila. Cand raspunsurile se lasa asteptate… Exista consiliere de cuplu, exista specialisti care intr-un efort comun, pot creiona acesti pasi…
Infidelitatea
In cazul instrainarii in cuplu…a infidelitatii… Dupa socul initial, oricat de puternic ar fi, vine un moment in care trebuie sa luam o decizie – ramanem impreuna sau ne despartim. Exista destul de putine persoane care ar putea trece mai mult sau mai putin usor peste tradare. Majoritatea nici nu iau in considerare varianta de a ramane impreuna. Insa, daca stam bine sa ne gandim, alegerea de a-i mai acorda o sansa cere mult curaj si o frantura de incredere ramasa ascunsa in adancurile inimii. Este important adesea sa ne concentram atentia asupra manierei alese de recuperare si permanenta regenerare a ceea ce inseamna pentru noi relatie de cuplu: barbat-femeie,…
Despartirea…o sansa a unui nou inceput (consiliere de cuplu)
Obisnuiati sa va distrati si fiecare moment petrecut impreuna era prilej de bucurie si armonie. De la un timp incoace, de cate ori sunteti impreuna, va tot certati si va invinuiti unul pe celalalt pentru orice chichita. Ati inceput sa va certati copilareste din orice, pentru orice de parca nu mai “aveti loc” unul de celalalt….pana cand nu mai suportati si…”cea mai buna solutie” este sa va despartiti…. Stop! Amintiti-va ca de voi depinde aceasta relatie, de voi, impreuna si totodata de fiecare in parte; si ca despartirea adesea poate fi cea mai facila alegere, dar mai putin si cea mai inteleapta. INTR-UN CUPLU ESTE ESENTIALA TOLERANTA SI INTELEGEREA CELUILALT DE LANGA TINE.…