Ce spun specialistii in psihologia copilului?

Ce spun specialistii in psihologia copilului?

  • Functiile familiei

    Necesitățile care au determinat oamenii să formeze familii au devenit funcții specifice ale acesteia. O familie se formează pentru a realiza niște scopuri clare, derivate din trebuințele fiecăruia, dar și din oportunitățile și obligațiile sociale. Funcțiile familiei sunt: 1. funcția psihologică – asigură suportul emoțional, nevoile de securitate, de protecție, incluzând și ajutorul mutual bazat pe sentimentele de egalitate, de respect și de dragoste între parteneri, între părinți și copii, între frați și surori; 2. funcția identitară – asigură sentimentul apartenenței și al coeziunii, construcția identităților personale, statutare și intime ale soților și ale copiilor; 3. funcția economică – asigură veniturile necesare pentru satisfacerea nevoilor de bază ale membrilor familiei,…

  • Semne de indisponibilitate emoţională în relaţia părinte-copil

    SEMNE DE MALTRATARE: Copilul este adeseori respins emoţional  de către părinţi. Părinţii sunt capabili doar într-o mică măsură să interpreteze şi să răspundă la semnalele emoţionale ale copilului. Copilul e ignorat în mod activ de către părinte. Copilul e ameninţat cu pierderea dragostei  părinteşti sau a unor relaţii importante. Părintele ameninţă copilul că-l părăseşte sau că pleacă de la el. Nu  i se vorbeşte copilului sau se vorbeşte despre el într-un mod insultător. Părintele reacţionează cu ostilitate la  nevoile copilului. Părintele în mod repetat îşi respinge copilul său nu-i răspunde la încercările de contact. Părintele e capabil doar la o scară mică  să ‘întâmpine’ copilul la nivelul la care se…

  • Recomandari pentru parinti

    Tati si mame, cum va puteti educa copiii cu succes? Cu siguranta nu prin dojana aspra, caci nu va da rezultate bune. Vorbiti cu copiii vostri ca si cand aveti încredere in abilitatile si inteligenta lor. Lucrati cu ei într-un mod amabil, gingas si iubitor. Comunicati-le ce ati vrea de la ei. Spuneti-le ca voi, ca si parinti, ii iubiti si va doriti pentru ei sa fie puternici, increzatori, toleranti cu ceilalti copii, iubitori, cuminti etc. Explicati-le ce inseamna acest lucru fara a fi cicalitori sau neincrezatori in potentialul lor! Luati-va timp sa discutati! Fiecare parinte ar trebui sa-si ia timp pentru a discuta cu copiii lui, pentru a le…

  • Formele de abuz sexual

    Abuzul sexual – forme  Violul şi molestarea Pornografia Expunerea copiilor la acte sexuale ale altora Agresiunea sexuală asupra copilului Prostituţia infantilă/juvenilă Traficul copilului în scopuri sexuale Exploatarea sexuală a copiilor Exploatarea sexuală în scopuri comerciale a copiilor Turismul sexual cu copii Căsătoriile timpurii (ECPAT, 2001). Efecte ale abuzului (Kairys, S.; Johnson, C., 2002; Latimer, J., 1998; Osofsky, J., 1999) preocupare accentuată spre sine (încercarea de a înţelege propriile gânduri, emoţii, comportamente) concretizată în cogniţii distorsionate privind propria persoană (rolul său) şi cei din jur (gândire ilogică privind acţiunile, gândurile celorlalţi), datorate halo-ului negativ care-i însoţeşte întreaga activitate cognitivă (stimă de sine scăzută, incoerenţă/incongruenţă în construirea sinelui).  instabilitate emoţională, nivele crescute…

  • Hrana sufleteasca a copiilor nostri

    Multi dintre noi nu constientizam impactul actiunilor noastre asupra propriilor copii. Cream o bula in care credem ca daca ne controlam ca si comportament in relatie cu noi, in relatie cu ceilalti, copilul nostru va deveni orb la comportamentul nostru din afara bulei. Nimic mai fals! Noi suntem deschizatori de drumuri in ale cunoasterii, relationarii cu lumea si mediul inconjurator. Copilul nostru invata direct si indirect de la noi si ne vede si cand credem noi ca nu suntem vazuti de el! Aveti grija ce le dati ca si hrana spirituala copiilor nostri! Ei sunt societatea de maine! Copiii invata ceea ce traiesc. Educatia care insufla valori Autor:Dorothy Law Nolte,…

  • Posibile comportamente abuzive in sanul familiei

    Familia – mediu abuziv prin conduite de tipul: Ignorare a. Nu acordă atenţie copilului b. Nu-i pasă dacă acesta ajunge la timp acasă c. Nu anunţă dispariţia copilului de acasă Izolare a. Nu permite copilului să desfăşoare activităţi plăcute pentru el b. Nu-i permite să vină cu prieteni acasă c. Închide copilul într-o cameră d. Leagă copilul e. Nu-i permite să mănânce sau să participe împreună cu familia la anumite activităţi Terorizare a. Ţipă şi strigă permanent la copil b. Sperie deliberat copilul c. Îi spune că cineva sau ceva drag lui va suferi dacă nu se comportă într-un anumit fel, dacă nu face ceva d. Trezeşte din somn copilul…

  • Bataia nu e rupta din rai!

    Deşi abuzul fizic şi sexual sunt percepute şi recunoscute ca atare de comunitatea medicală, juridică, abordarea abuzului psihologic este considerată a fi mai dificilă. Fiecare formă de abuz are şi o componentă psihologică. De aici şi importanţa studiului şi înţelegerii abuzului psihologic ca formă distinctă, dar totodată strâns legată de celelalte. Definitie În primul rând se ia în discuţie aspectul intenţional. „Neglijarea emoţională” (emotional neglect) reflectă un act de omitere, o lipsă de acţiune; de aceea adultul poate să nu perceapă comportamentul său ca fiind abuziv. În contrast, termenii de „cruzime mentală” (mental cruelty) şi “lovitură psihologică” (psychological battering) presupun intenţia adultului de a face rău, presupun acte de comitere.…

  • Educatia sexuala a copiilor la adolescenta

    Acum copilul dumneavoastra este un pre-adolescent sau un adolescent. Daca ati fost receptivi la nevoile lui de cunoastere, el deja stie de la voi ca si parinti, tot ce este de preferat sa cunoasca despre dragoste, raporturi sexuale, conceptie si sarcina. La pubertate, se impune sa ii acordati incredere. Adesea ca si parinti, cand ne stim carentele (retinerile) de comunicare cu copiii nostri, suntem tentati sa nu avem incredere in ei. De fapt proiectati neincrederea in voi insiva ca si parinti! Prin urmare, este vital sa incepeti sa acordati incredere, ea este investitia dumneavoastra in puberul de astazi si adultul de maine. Prin aceasta incredere acordata, fie ca este fata,…

  • Despre alienarea parentala

    ALIENAREA PARENTALA – Un concept nou, dar atat de vechi si de stiut de fiecare dintre acei adulti de astazi, dar copii de ieri care au trecut in copilaria lor printr-o separare, despartire, infidelitate sau divort a parintilor lor. Adesea noi uitam pentru ca in ciuda faptului ca am spus ca este o poveste de viata veche si bine stiuta sau mai curand bine simtita si resimtita de unii dintre noi ca si copii, adolescenti etc, avem tendinta de a ne cosmeticiza propria istorie de viata pentru a pastra “icoana” parintilor nostri, colivia unui “crampei de fericire” numit “copilaria perfecta”, acel sentiment de incredere, siguranta, integritate, unitate de care cu…