Exercitiul „Muntele de Cristal” folosit în NLP pentru a întelege pattern-urile de limbaj utilizate de Milton Erickson.

dezvoltare umana.jpg

„Esti un om responsabil, uneori mai mult, alteori mai putin. Ti-aduci aminte de întâmplari din trecut si întelegi ca uneori ai fi putut face mai multe, alteori mai putine. Te voi ruga sa-ti imaginezi anumite lucruri… si nu conteaza daca tu simti ca nu-ti poti imagina aceste lucruri. Poate gândurile tale vor rataci putin (poate te vei gândi la altceva), iar tu poti sa citesti cu voce tare în soapta sau în gând, dar nici asta nu conteaza, caci cuvintele citite vor continua sa te relaxeze… si nu are nici o importanta daca nu întelegi unele  cuvintele, deoarece foarte curând te vei simti mai relaxat/a decât te-ai simtit vreodata…
Poti vedea în fata ta o poteca naturala. Urmând poteca, mirosi parfumul dulce al florilor în timp ce ajungi la o poarta. Intri într-o gradina si observi pe lateral o cararuie pietruita pe care tu te hotarasti sa o explorezi. Cararea serpuieste prin gradina, printre florile minunate, printre tufe si alte plante…În scurt timp ajungi la coltul unui gard viu. Când îl ocolesti, vezi în fata ta un munte minunat. Este multicolor si seamana cu un cristal imens. Te apropii de el si vezi ca are o multime de trepte naturale – responsabilitate, vointa, asumare, iar tu te hotarasti sa le urci. Pasind pe prima treapta, observi ca, la baza, muntele are culoarea rosie. Este un rosu puternic aprins si observi, în acelasi timp, ca într-o parte a muntelui cresc flori rosii, iar în partea cealalta se gaseste un cires încarcat cu cirese rosii stralucitoare. Esti relaxat, responsabil si plin de viata. Florile rosii degaja un miros îmbatator si te gândesti sa culegi o cireasa. Când musti din ea, sucul dulce îti umple gura…Mai urci câteva trepte pe Muntele de Cristal si zaresti sub picioare o culoare portocalie stralucitoare…Se pare ca ai ajuns într-o livada cu portocali, fiindca toti pomii din jurul tau sunt încarcati cu portocale îmbietoare. Ti-ar placea poate sa ai un viitor stralucitor si poate ca ti-ai dori sa bei niste suc de portocale…direct dintr-o portocala…Acum urci alte câteva trepte si ajungi la un nivel în care vezi mult galben. Peste tot se zaresc flori galbene…înalte, scunde, mari si mici…în lateral curge un pârâias si decizi sa te racoresti în undele lui…te scalzi la umbra unui lamâi si aroma puternica si proaspata de lamâie te revigoreaza si mai mult…Dupa alte câteva trepte, ajungi în mijlocul unui verde luxuriant. Este plin de energie, tu te simti mai puternic, mai relaxat si mai plin de responsabilitate. Parca ai fi într-o jungla tropicala. Din sutele de copaci zboara pasari, si animalele tale favorite îti ies în cale si te saluta…Urci la urmatorul nivel si totul în jurul tau este albastru. Niciodata nu ai vazut un albastru mai frumos… si niciodata nu ai simtit atâta bucurie. Într-o parte a muntelui, poti vedea marea si câtiva delfini care se joaca în apa limpede, albastruie. Zâmbesti, esti tu si lumea, alegi sa te scalzi în marea albastra, poti înota si te poti juca cu delfinii pentru un timp…Revenind pe munte, urci mai departe si în jurul tau totul se preschimba în violet…parca te-ai gasit si regasit pe un munte gigantic…lumina se reflecta din piatra si totul scânteiaza în jur…În cele din urma ajungi în vârful muntelui si totul devine alb…orbitor de alb.
Toate gândurile si visele tale favorite se afla aici…îngeri, zâne, nori, raze de soare…orice doresti se afla aici…totul fiind scaldat într-o lumina alba, stralucitoare…Acum te bucuri de Muntele de Cristal. Aici, pe Muntele de Cristal, esti pregatit/a si receptiv/a pentru tot ceea ce îti voi spune în mod pozitiv, înaltator, armonios…si tot ce citesti  bun pentru tine pe acest munte este acceptat de tine si de subconstientul tau.
Esti o persoana care constientizeaza ca este responsabila pentru ceea ce face si pentru ceea ce este. Culorile prezentului si ale viitorului sunt luminoase. Privesti catre trecut si îl vezi asemenea unui Film. Auzi vocile prietenilor tai care te-au sprijinit si te-au ajutat. Ti-aduci aminte de copilarie, când te jucai si erai lipsit de griji. Lumina trecutului este tot mai stralucitoare, iar în minte îti vin imagini. Unele nu sunt foarte colorate. Vezi aceste imagini ca într-un album si sunt din ce în ce mai colorate si mai intense. Esti acum pe vârful muntelui de cristal unde esti fericit si încarcat de energie. Totul în jurul tau straluceste, albul este cel care lumineaza totul în jurul tau. Simti ca ai toate resursele pentru a reusi. Si mai stii ca poti hotarî în numele tau. Ceea ce esti este o consecinta a actiunilor tale, iar actiunile tale sunt alegerile tale, iar alegerile tale sunt ceea ce esti. Stii ca esti responsabil pentru ceea ce esti si pentru ceea ce vei putea fi. Dispui de vointa, energie, responsabilitate, încredere, bunavointa, sprijin, abilitati cheie, instruire. Pe muntele de cristal ai gasit un cufar cu resurse infinite, ai totul pentru a putea reusi si esti bucuros. Este un cufar plin cu resurse. Îl deschizi si iei din el Încredere si imediat ce ai luat-o simti ca ai încredere tot mai multa în tine, apoi bagi mâna si iei Responsabilitate. Acum te simti mai responsabil, mai puternic, mai plin de încredere. Accepti ceea ce esti si ce urmeaza sa fii. Acceptarea este însotita de sentimentul ca toate actiunile din prezent îti pot schimba viitorul. Zâmbesti, parca te-ai gasit si regasit pe un munte gigantic unde lumina se reflecta din piatra si totul scânteiaza în jur. Totul în jurul tau este alb.
Toate gândurile si visele tale favorite se afla aici…îngeri, zâne, nori, raze de soare, asumare, …orice doresti se afla aici…totul fiind scaldat într-o lumina alba, stralucitoare…Acum te bucuri de Muntele de Cristal si privesti în viitor. Esti pe vârful muntelui de cristal si vezi foarte departe. În dreapta ta este cufarul plin de resurse de unde tu tocmai ai luat din el încrederea si responsabilitatea. Închizi ochii si-ti imaginezi viitorul. Îti apar în minte o serie de imagini.  Esti pe muntele de cristal, iar lumina alba stralucitoare lumineaza imaginile care îti apar în minte.  Te imaginezi pe tine în viitor drept un om responsabil si constient ca este regizorul propriului tau viitor. Te vizualizezi pe tine în acest fel din ce in ce mai clar, iar acum te simti din ce în ce mai responsabil si din ce în ce mai relaxat. Sunt multe lucruri pe care le poti face pe muntele de cristal. Ai urcat, ai ajuns sus acum este momentul sa-l parasesti cel putin pentru o vreme. Îi multumesti muntelui de cristal…iar tu stii deja ca poti reveni pe acest munte oricând îti doresti.
Acum zâmbeste si respira adânc, iar când vei termina de citit vei fi în plina forma si perfect sanatos/sanatoasa, cu toate simturile ascutite. Si vei fi cu totul în masura sa petreci o zi plina de vigoare, eficacitate, energie, optimism, entuziast si bucurie pentru  a trai cu zâmbetul pe buze. Esti mai responsabil si acum trebuie sa revenim la starea initiala. Inspiri adânc si ai o senzatie de bine, acest excercitiu este la final. Inspiri si mai  adânc, iar senzatia de bine urca tot mai mult în tine si ai constientizat ca asumarea responsabilitatii face parte din tine.

Sfârsitul exercitiului

Leave a Reply