Etapele evolutive ale unei relații
Formarea relațiilor urmează un anumit ritm psihologic, în care partenerii, în momente diferite, își schimbă orientarea de la „eu” la „tu” sau la „noi.” Relația, în formarea sa, trece patru stadii.
- Stadiul „wow”. Aceasta este faza lunii de miere, un moment când partenerii se simt foarte uniți și într-un acord total. Se simt legați, puternici, fericiți. Este o perioadă magică, când ambii parteneri sunt îndrăgostiți, simt o atracție fizică reciprocă și sunt siguri că vor forma un cuplu pentru totdeauna.
- Stadiul „descoperirii.” În acest stadiu unul dintre parteneri observă că celălalt nu face totul perfect, că vrea să facă lucruri pe care ea sau el nu le-ar aproba. Își cenzurează ori nu-și exprimă părerile din teamă „să nu facă probleme” sau să se rănească reciproc. Provocarea acestui stadiu este de a învăța să-și comunice unul altuia dezacordurile într-o manieră respectuoasă.
- Stadiul „eu.” În acest stadiu partenerii încep să facă lucruri separate. Partenerii observă punctele individuale forte, simt că au nevoie de timp propriu, spațiu propriu, prieteni proprii. Dacă partenerii se axează prea mult pe interese individuale, survine despărțirea. Provocarea acestui stadiu reprezintă capacitatea de a participa la activități independente, fără a tensiona prea mult relația.
- Stadiul „noi”. Odată trecute cele trei stadii, partenerii au o angajare mai mare față de relație. Ambii au descoperit modalități de a coopera. Provocarea stadiului nou este de a păstra un echilibru între a fi o personalitate și a fi un cuplu.
http://lastrada.md/files/resources/3/Suport_Informational__Relatii_Armonioase_In_Familie_.pdf