De ce simtim ce simtim?

  • Anti-aging

    Adesea depinde de noi cum ne traim viata, cum alegem sa gestionam provocarile vietii, dar mai ales trecerea timpului. De noi depind alegerile noastre si aici ma refer la alegerea stilului de viata, la felul in care gestionam incarcatura “vietii” si felul in care lasam aceasta incarcatura sa ne arda resursele interne si externe. Savoarea vietii noi o dam prin felul in care reusim sa ne condimentam viata, prin felul in care gestionam “stresul” vietii, prin felul in care acceptam fiecare etapa de varsta in parte si alegem sa ne bucuram de viata! Perceptia subiectiva a trecerii timpului… Etapele de varsta resimtite dramatic… Ciclurile vietii si provocarea acceptarii… Nasterea, cresterea…

  • Poveste terapeutica – Viata ca un dar pretios

    Pancinello- ești special Locuitorii din Wemmik, eroii povestirii noastre, erau niște omuleți mici, din lemn, ciopliți toți de un tâmplar pe nume Eli. Acesta își avea atelierul pe un deal, de la a cărui înălțime se vedea întreg satul. Fiecare omuleț era altfel. Unii aveau nasul mare, alții aveau ochii mari.  Unii erau înalți, alții erau scunzi. Unii purtau pălărie, alții purtau costum. Însă două lucruri le erau comune: toți erau făcuți de același tâmplar și trăiau în același sat. De dimineața până seara, zi de zi, omuleții făceau un singur lucru: lipeau etichete unul pe celălalt. Fiecare omuleț avea o cutie plină cu steluțe aurii și o cutie plină…

  • Emotiile umane

    Emoţii pozitive: bucuria, simpatia, încântarea, recunoştinţa, ataşamentul, stima, încrederea, mândria, entuziasmul, siguranţa, exaltarea. Emoţii negative: tristeţea, furia, frica, necazul, disperarea, regretul, invidia, dezamăgirea, mâhnirea, plictiseala, vinovăţia, zăpăceala, supărarea, indignarea. Emoţii neutre: mirarea, curiozitatea, indiferenţa, neliniştea, îngândurarea, simţul răspunderii. Reactii fiziologice des intalnite: Inima îţi bate mai tare. Transpiri. Simţi nevoia să urinezi. Ţi se usucă gura. Ţi se schimbă vocea. Îţi tremură mâinile. Simţi contracţia stomacului. Te simţi de-a dreptul ameţit. Recomandarile specialistilor:  Recunoaşte şi numeşte emoţiile atunci când ele apar (de ex.: sunt furios; sunt supărat; sunt mândru etc.). Caută să înţelegi cauza emoţiilor. Încearcă să-ţi exprimi emoţiile negative natural, potrivit. Fii în stare să te respecţi, să poţi…

  • CHESTIONAR DE MASURARE A CALITATII VIEȚII

    CHESTIONAR DE CALITATEA VIEȚII © 2003 Burckhardt and Anderson; licensee BioMed Central Ltd. Citiți fiecare punct și încercuiți numărul care descrie cel mai bine satisfacția dumneavoastră. Vă rog să răspundeți la fiecare întrebare chiar dacă în mometul de față nu participați la o activitate. Puteți fi satisfăcut sau nu de a avea sau nu o relație etc. Viaţa de buna calitate include elemente ca stilul de viaţă independent, guvernat de bunul-gust, orientat spre valori autentice ocolind pseudo- şi nonvalorile. Conform lui Catalin Zamfir, “calitatea vieţii este asigurată de totalitatea acelor condiţiicare oferă persoanei umane posibilitatea unei dezvoltări armonioase a realizării unei vieţi pline, satisfăcătoare.”  Sentimentul de satisfacţie, însă, este greu de definit şi operaţionalizat,…

  • Iubirea de sine si fata de celalalt

    In iubire, personal nu cred ca se poate vorbi de o delimitare clara a momentelor cu iubire sau fara iubire. Iubirea este in noi si ne defineste in relatiile cu cei din jurul nostru, regasindu-se in aproape tot ceea ce facem. Daca ar fi sa vorbim despre iubire (in contextul iubirii de sine), ea ar fi de preferat sa fie una neconditionata. Sa ne iubim pe noi insine si cu bune si cu rele. Sa ne permitem sa avem incredere in noi, in acel “pot” si “este posibil”! Abia atunci descoperim puterea de a trai cu adevarat, de a simti cu intreaga fiinta! Cand este vorba de iubirea fata de…

  • Scheletul din debara

    Te-ai întrebat vreodată de ce anumite persoane pur și simplu se îndepărtează sau te ocolesc, în ciuda intențiilor tale? Necazurile au părut că fac parte din viața ta dintotdeauna? Ți s-a întâmplat ca ceilalți să te critice sau să îți spună că nu ai dreptate atunci când tu credeai că dreptatea este de partea ta? Ei bine, e timpul să completezi chestionarul de mai jos și dacă ai bifat mai mult de 3 din 10, e timpul să faci o vizită la psiholog pentru dezvoltarea ta personală și viața ta se va schimba! Consilierea psihologică poate optimiza vieți! Tu poți fi unul dintre curajoși și norocoși! Programari la telefon 0732.84.36.38 #…

  • Critica si suferinta emotionala

    Critica poate fi departe de a fi constructiva. Menita uneori sa “ajute”, ea poate trezi resentimente in sufletul celui fata de care ne-o exprimam, chiar daca dorim ne noi sa fie constructiva. Suferinta emotionala este o traire subiectiva, dar care poate avea ca si factor declansator, critica. Critica Am observat fiecare dintre noi ca aceste critici pot veni de oriunde si de la oricine”simte” ca are ceva de spus sau de adaugat in “viata noastra”. Insa important este si modul de aparitie, contextul si persoana care critica. Si mai stim cu totii de cata varietate putem avea parte! Fiecare dintre noi de-a lungul vietii noastre, de cand ne nastem, crestem…

  • Potentialul de victima

     Femeia face parte din categoriile de victime cu cel mai mare grad de vulnerabilitate victimală, alături de copii şi bătrâni. Spre deosebire de victimele de sex masculin care, datorită instinctului de conservare, încearcă să evite, să combată sau să anihileze efectele agresiunii practicând la rândul lor o agresiune, victimele de sex feminin, în general, sunt stăpânite de sentimentul fricii, rezultată din ameninţările şi agresiunea suferită care determină, de regulă, acceptarea efectului victimal. La acestea se adaugă şi alte trăsături favorizante ale actului agresional: sensibilitate, fineţe, emotivitate, forţă fizică limitată. Dintre formele de victimizare a femeii cele mai des întâlnite, violul ocupă un loc foarte important. Uneori acesta este însoţit şi…