Comunicarea cu celalalt

  • Gestionarea sicanarii pe durata divorțului și postdivorț

    Este important să acționați într-un mod conștient și responsabil pentru a minimiza impactul negativ al sicanării asupra tuturor celor implicați. Dacă sicanarea devine o problemă majoră, căutați ajutor din partea profesioniștilor calificați și a specialiștilor în domeniul psihologiei și dreptului familial.

  • Ascultarea activa

    Ascultarea este o muncă grea şi cere mai mult decât a sta şi a privi o persoană atunci când vorbeşte. “Ascultarea deliberată” reprezintă iscusinţa de a procesa, analiza şi evoca ulterior informaţiile primite şi de a trage concluzii din ele. “Ascultarea activă” aude mai întâi simţămintele vorbitorului şi apoi procesează informaţiile. Cei care vor să comunice eficient trebuie să înveţe această tehnică importantă. Noi avem tendinţa de a considera ascultarea o activitate pasivă. Cu toate acestea, atunci când îi adăugăm cuvântul activă, ea implică participare şi preocupare din partea ascultătorului. Atât ascultarea deliberată, cât şi cea activă, sunt necesare pentru o comunicare eficientă, dar, în căsnicie, ascultarea simţămintelor este cu…

  • Infidelitatea

    Ce se ascunde in spatele fidelitatii? Respectul fata de partener Teama de nu ii rani pe cei dragi (copii, parinti, partener) Teama de a nu fi prins Modelul parental Iubirea fata de partener Teama de a nu-si complica viata  Frica de boli venerice  Principii religioase  Sistemul personal de valori  Uneori, pur si simplu, nu se iveste ocazia etc. Insa nu intotdeauna, mai ales in cazul cuplurilor maritale, fidelitatea inseamna si o statornicie a sentimentelor erotice, el fiind adesea doar fidel propriilor sale convingeri. El in fapt nu vrea sa se “tradeze” pe sine, nesustragandu-se unei norme interne importanta lui. Partenera sa in acest caz, se situeaza intr-un plan secund sau…

  • Iubirea de sine si fata de celalalt

    In iubire, personal nu cred ca se poate vorbi de o delimitare clara a momentelor cu iubire sau fara iubire. Iubirea este in noi si ne defineste in relatiile cu cei din jurul nostru, regasindu-se in aproape tot ceea ce facem. Daca ar fi sa vorbim despre iubire (in contextul iubirii de sine), ea ar fi de preferat sa fie una neconditionata. Sa ne iubim pe noi insine si cu bune si cu rele. Sa ne permitem sa avem incredere in noi, in acel “pot” si “este posibil”! Abia atunci descoperim puterea de a trai cu adevarat, de a simti cu intreaga fiinta! Cand este vorba de iubirea fata de…

  • Îţi place să spui adevărul?

    Adesea iubim adevarul insa uitam ca el este subiectiv si ca in acelasi timp, pot exista doua adevaruri simultan, mai ales atunci cand nu vorbim despre stiinte exacte. Suntem subiectivi, dar oare acceptam acest lucru? Iubim adevarul, dar parca multi dintre noi evitam adevarul pentru ca uneori el poate fi dureros. Si-apoi…cati dintre noi practicam adevarul in relatie cu ceilalti, fiind mai mult adeptii lui “Eu pot spune celuilalt adevarul verde in fata”, insa uitam cat de important este sa ne putem noi inainte de toate acest adevar! Fiti in primul rand sinceri cu voi insiva si multe vor fi bune! Calcularea punctajului: Pentru fiecare răspuns  a   se acordă câte…

  • Dusmanii nostri din umbra

    Iata o serie de convingeri/atitudini/comportamente care se intorc impotriva noastra in relatie cu ceilalti: 1. Convingerea ca dreptatea este de partea noastra: Persoana îsi închipuie ca numai ea are dreptate si ca cealalta persoana se înseala. Ea este preocupata sa dovedeasca juste ea propriului punct de vedere în loc sa-si exprime propriile sentimente de ostilitate în mod deschis si sa încerce sa înteleaga ce simte sau gândeste interlocutorul sau. 2. Blamarea: Individul este convins ca problema a fost generata de greseala celeilalte persoane. Aceasta îl face sa se simta total nevinovat si îi confera dreptul de a-l blama pe celalalt. 3. Nevoia de victimizare: Individul îsi „plânge de mila” si considera…

  • Critica si suferinta emotionala

    Critica poate fi departe de a fi constructiva. Menita uneori sa “ajute”, ea poate trezi resentimente in sufletul celui fata de care ne-o exprimam, chiar daca dorim ne noi sa fie constructiva. Suferinta emotionala este o traire subiectiva, dar care poate avea ca si factor declansator, critica. Critica Am observat fiecare dintre noi ca aceste critici pot veni de oriunde si de la oricine”simte” ca are ceva de spus sau de adaugat in “viata noastra”. Insa important este si modul de aparitie, contextul si persoana care critica. Si mai stim cu totii de cata varietate putem avea parte! Fiecare dintre noi de-a lungul vietii noastre, de cand ne nastem, crestem…

  • Complexele intimitatii in cuplu

    Barbatii adesea au “de luptat” cu imaginea barbatului foarte viril de tip Don Juan sau Casanova, iar femeile cu imaginea Miss Univers sau Playboy Girls. S-a inradacinat mitul conform caruia rezultatul fiecarui act sexual depinde aproape in intregime de performanta barbatului. Sau ca daca lucrurile nu merg, femeia este cu siguranta o frustrate sau o frigida. Atat femeile cat si barbatii consuma destul de multa energie pentru a masca sau a-si compensa deficientele – reale sau imaginare. Pentru a face lucrurile mai dificile, totul pare a depinde de capacitatea partenerului de a obtine si de a mentine o erectie. Ei, iata mugurii anxietatii de performanta si a supraresponsabilizarii! Iata complexele!…