Esti pregatita sa fii mamica? -III

back Un copil nu este doar o alta sarcina. Va deveni principala ta grija, si asta pentru tot restul vietii. Tocmai de aceea este indicat sa te asiguri ca esti pregatita sa faci sacrificii, sa dormi mai putin, sa te gandesti mai putin la nevoile tale si mai mult la ale micii fiinte (spre exemplu, asigura-te ca vei avea suficienti bani pentru tot ce presupune ingrijirea celui mic si, de asemenea, ca vei avea tot sprijinul necesar, inclusiv moral). In ceea ce priveste sustinerea morala, aici poate interveni, in principal, partenerul tau, dar si cineva care are deja experienta si te poate sfatui, precum mama ta, cineva din familie sau o prietena.
pot fi sa nu mamica?.jpg“Stii ca esti pe drumul cel bun atunci cand, ramanand singura cu un copil, stii sau simti ce trebuie sa faci. Si nu ma refer la cum sa schimbi scutecele. Asta se invata. Ma refer la alte aspecte. Sa reusesti sa nu te enervezi chiar daca micutul plange intr-una. Sa nu uiti ca bebelusul plange pentru ca are nevoie de ceva si nu ca sa te sacaie pe tine. Si aceste deprinderi se invata, dar e bine sa le ai, cel putin intr-un stadiu de incepator.”, ne spune Roxana Carpiuc, psiholog.
De fapt este o idee buna sa vorbesti cu alte mame, sa te interesezi exact cum traiesc ele maternitatea. Mult prea adesea, avem o imagine incompleta despre ceea ce presupune rolul de mama. Cand erai mica, visai cumva cum va fi sa tii un bebelus in brate, sa te plimbi cu el in parc, sa va jucati si sa il vezi crescand? Ei bine, exista multe alte fatete ale acestei responsabilitati. Inclusiv educatia.
Avand un copil, sacrificiile se impun si in ceea ce priveste viata personala: renunti sau diminuezi iesirile cu prietenii, sesiunile indelungate de shopping (asta daca nu cumva este vorba despre noul patut sau carucior al bebelusului) sau la suetele cu prietenele, la o cafea. Intreaba-te ce preferi: sa iti vezi prietenii sau sa ramai acasa cu un copil racit. Daca nu te simti pregatita sa infrunti realitatea faptului ca un bebelus iti va ocupa cea mai mare parte a timpului, mai asteapta inainte sa il ai.
In plus, gandeste-te si la cariera ta. Daca iti doresti sa te afirmi pe plan profesional, iar drumul este inca lung, trebuie sa fii constienta de faptul ca un copil presupune o prelungire a eforturilor tale pe aceasta directie, precum si o amanare in obtinerea rezultatului dorit. Gandeste-te daca esti pregatita sa infrunti toate aceste neajunsuri si daca serviciul iti permite sa ai un copil – sau daca esti dispusa sa renunti la job, cel putin o perioada, pentru copil.
“Copilul si cariera nu sunt incompatibile. S-ar putea sa nu le poti face pe amandoua perfect, dar un echilibru poate fi gasit.”, spune Jeni Chiriac, psiholog. Multe femei considera ca exista o varsta incepand de la care este bine sa ai copii. Aceasta exista cel mult din punct de vedere fizic. O femeie de 20-30 de ani suporta sarcina mult mai bine decat o femeie care a trecut de 40 de ani. Din cauza varstei, aceasta din urma este la risc de avort spontan, poate trece printr-o nastere dificila, copilul poate avea deficiente sau malformatii. Desigur, nu este obligatoriu sa se intample astfel; foarte multe femei au nascut copii perfect sanatosi si dupa 45 de ani. Perioada sarcinii este, insa, mai grea.Cand este o femeie suficient de matura pentru a avea copii? Nu exista o varsta standard. La varsta de 25 de ani, unele femei sunt mature, responsabile si pregatite sa ingrijeasca si sa educe un copil. Alte femei au trecut de pragul de 30 de ani si sunt inca infantile, incapabile sa aiba grija de propria persoana, cu atat mai putin de un nou-nascut. Trebuie sa te autoanalizezi pentru a-ti da seama cat de matura esti. Fiecare dintre noi se dezvolta in ritm diferit, astfel incat nu exista o solutie miraculoasa sau unica.next

Autor Roxana Humeniuc, Sursa: Eva.ro

Leave a Reply